Legaal vliegen met een drone

Steeds vaker lees je erover op het internet, in de krant en zie je ze zelfs op de televisie: drones! Een drone is een luchtvaartuig wat met een afstandsbediening is te besturen. Het is een onbemand vliegtuig, de parrot is hier een goedvoorbeeld van. Het is een ware hype welke voorlopig nog niet lijkt te eindigen. Er zijn zelfs mogelijkheden om de camera van de drone te koppelen aan je smartphone of tablet. Hierdoor kun je zien wat de drone ziet. Het is erg mooi om te vliegen met een drone. Ook is het mogelijk om bij de besturingsconsole een scherm te krijgen waardoor je dit kunt zien.

Alleen in de Verenigde Staten verwacht men dat deze markt in 2020 is gegroeid tot een markt met een omzet van 10 miljard. Postbezorgingsbedrijven onderzoeken al volop de mogelijkheden om met onbemande luchtvaartuigjes pakketjes te gaan bezorgen. Het klinkt allemaal wat futuristisch, het is echter wel degelijk mogelijk. Het is goed om je ogen er niet voor te sluiten. De verschillende overheden in de wereld weten ook dat er volop mogelijkheden zijn om hier gebruiken van te gaan maken. In het leger worden ze al volop toegepast. De overheden weten echter ook dat vliegen met een bestuurbaar voertuig gevaren kan opleveren. Ze hebben daarom tal van wetten aangepast. Er zullen vast en zeker ook tal van nieuwe wetten bijkomen.

 

vliegende drone in nederland

 

Nieuwe wetten en regels rondom vliegen met een luchtvaartuig

Een drone is een nieuw fenomeen welke volop aandacht krijgt. Ook van overheden door wetten te maken voor het commercieel en recreatief gebruik wordt er gevlogen met deze apparaatjes. In sommige landen zijn een groot aantal zaken nog erg onduidelijk. In Nederland heeft men echter al aandacht geschonken aan de wetten die er zijn. Zo mag men sinds 2013 foto’s maken van uit de lucht. Vroeger was dit niet mogelijk. Google en ook Microsoft geven echter al vele jaren zeer gedetailleerde gegevens weer via satelliet foto’s. Natuurlijk zijn er ook zaken waar men zich aan moet houden. Zo mag je niet boven de bebouwde kom komen of boven grote groepen mensen. Dit laatste spreekt natuurlijk voor zich gezien de veiligheid. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren waar je wel en niet mag komen met je vliegschip.

In Nederland is het niet toegestaan om te vliegen met een drone zonder een vergunning. Het is natuurlijk een uitstekend middel om mooie video-producties en luchtfoto’s te maken. Een geweldige sfeerimpressie van een festival is natuurlijk erg mooi. Men verwacht voor de toekomst, dat het zakelijk vliegen nog scherpere regels en wetten zal krijgen.

Het is goed om de regels in acht te houden en bekend te zijn met de wetten rondom bestuurbare vliegers. Het belangrijkste is echter dat je volop gaat genieten van jouw nieuwe speeltje.